You can replace this text by going to "Layout" and then "Edit HTML" section. A welcome message will look lovely here.
RSS

23 May 2012

my cUte SimpLe CaKe ^^

assalamualaikum everybody... =)
okayh,for this entry i want to story mory a little bit about what i have done 2day..

yeah,,of course n for sure.. about my simple cake... ^_^
yummy !

actually,, i.am so bored for the whole day..i have done all my chores
so,absolutely,,i decided to make a cake...
coz of what?...coz it is my hobby..i love to make a cake..

hmm,,sometimes, i wish that i want to build a bakery shop one day..hehe
but,,i also interested in science field in pharmacy course..hmm..
keep thinking for that..and confiused..

what im going to be???...huh?.i dont know.. =(
only Allah know what is the best one..so, i think just be what we want to be..
there is a good way in anything we are in..

opss,,quite long...
okayh..this is my cake..enjoy watch this photos.. ^_^

very simple.. no topping,just a cake.. =)

but very soft like sponge...


n marvellous...

nice right?..hehe


we also can cut it into cube shape...so cute


easy to eat...



n ready to eat..nyum2

okayh,,u can try it...very simple.

here i give u the ingredient n step to make this cake..
(translate bm plak eh,senang sikit..huhu)

Bahan2 : 
1 1/2 cawan majerin/butter
1 1/2 cawan gula pasir/castor
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
1/2 cawan air suam

untuk warna2 tu..guna lah pewarna yg dibenarkan...kalo saye,pink tu.guna pati sirap ros ..coklat plak,gune serbuk koko



Cara2 :
1. putar majerin bersama dengan gula smpai gebu
2. masukkan telur satu demi satu dan putar sehingga sehingga sebati
3. masukkan tepung sedikit demi sedikit,,putar lagi sehinga sebati
4. masukkan air suam dan putar lagi sehingga sebati
*bnyaknye sbati..hahah..mesti lah kena sebati..kalo tak ,,xjadi taw
5. asingkan bancuhan ke dalam tiga bekas..bahagi sama rata..
6. bekas 1,biarkn begitu...bekas 2,cmpur sedikit serbuk koko..bekas 3, tuangkn sedikit sirap ros..*okayh,bhgian ni...korang nk buat warna ape pon xkesah...depend lah ok ^^
7. tuangkan bancuhan bekas 1 ke dalam loyang yg telah disapu majerin
8. tuangkan bancuhan bekas 2 di atasnya
9. tuangkan bancuhan bekas 3 di atas sekali
10. kukus selama 45 minit

okayh...senang je kan....

selamat mencuba !
pstt..jgn lupa selawat smbil masak...pasti uhm!..

miss blog~

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

17 May 2012

MasTeR cHeF ! hehe

bismillahirrahmanirrahim,,, ^_^

alhmdulillah,,smpat jugak nk update blog nih..hewhew..*bajet busy je kan..kan3x..haah,tawu xpe..
ha?..ngumpat lah...! dosa besar taw..ish3x,kome nie

okayh2,,dah2..kali ni i nk cite pasal MASTER CHEF!..YEAH~
hoho,,chilex ler..bukan i masuk itu rncangn lah...master chef di rumah saje~  *_^ wink3

hehe,,first of all credit to my beloved friend PUTERI 'AISYAH because she came to my house to
 'main masak2' with me..hehe..terharu sungguh... terbaik lah put ^_^

okayh,,meh nk story mory sikit lah an kenangn manis ni....actually,i dah lame skodeng satu blog ni,,besssstt!! sangt3!..mcm2 RESEPI ade...pergghh..korang pun mesti teruja lah tgok..nk tengok???
nanti aq bagi almat belog die eh...

n then, saye pon (*saye la pulak,hehe,ape2 je lah) bagitawu put akn hal ini.."put,jom wat ____ nak?"
"waah,,okay2..boleh jugak"put balas.."ok,cantek,,esok kita wat"aq membidas.haha.
pastu,put pon menruskan operasi mncari barang2 yg takcukup lagi....

 ha?...tawu kitaorg main masak ape??? ha?mask air?kureng tol..xpatot2..
kitaorg main masak2 CAKE taw.... *_^
haha...jeles la tu..

keesokan harinya,,,,, ****************************************************

puteri: "weyh,madie..aq lupe bawak majerin lah plak"

saya: "hah?..hmm,xpe3,,kita leh g kedai NAIK MOTOR beli majerin..."

puteri: "ouh,,okay2..haha..lawak kowt naik moto,dah lame xnaik ni"

saya: "tawu xpe,,kenangn manis ni..*leh cite kt anak cucu,hehe hadoi"

vRROOOMMMM !,,ade style aq stat moto...kuat gila..nasib xmelambung je,,haha
okay,,smpai kt kedai..beli majerin..

puteri: "bsuk tikus lah weyh kt dlm kedai tu"

saya: "hoh? ye ke?..teruknye"

puteri: "ni pun kena pilih nk cari majerin yg elok..banyak yg robek2 dah..eee"

saya: "haha,,xpe2,dah,,jom..(*name pon puteri an,,kih3)  ,weyh..xmau2 hidup pon motor ni,,abeh peluh satu    badan dah ni"

puteri: "lah? asal plak ni? ke nk pang..."
vvRRRROOOMMMMM !

saya: "haha,,nk panggil pak cik ke?xpayah....aq lupe nk ON tadi.. *nyanyok betul "


ok,sampai kt umah..ape ag..teruskan our mission lahh !..yeaah..

"Usaha tangga kejayaan"

itulah PRINSIP kami !

okayhh,,dah2 bnyak beno melalutnye ni...
okayh,,name kek yg kami mahu persembahkan adalh.....................

RAHSIA ! haha
*nanti i gtawu

xlarat nk cite pnjang2,tegok gambar2 di bawah ni...syok !


majerin,gula pasir,n gula perang
sedia untuk diputar..

masukkn 2 biji telur,,putar2..
pastu,tepung gandum n serbuk koko..putar2

jadilah mcm ni..

pastukan,,masuklah buttermilk,air suam..
pastu bila dah sebati,,masuk dlm loyang..

sedia untuk dibakar....

taarraa!!! ini lah hasilnye..kui3
tekejut !..hangus bin hangit weyh..tpi an sedap !

mane taknye,,aq sbnrnye xreti gune oven umah aq ni,,,baru sgt..mane lah reti..
haha,,tetiba bawu hangit semcm jer..bukak2,nah! inilah hasilnye..kuang3~
sob,,,sob,,,sob...

 tapi kami xmengenal erti putus asa...kami buat lagi sekali...kali ni guna kukus pulak..
kukus boleh tahan jugak...bagi aq sgt senang..

okayh,,bahan yang same,,kami buat balik semua step2 di ats tadi.. n the letak dalm pengukus..

harap2 menjadi..puh3 !..hehe

yah~ itu dia...sambil menunggu kek masak
boleh lah wat cheese n vanache coklat untuk topping

nyum2,,ini cheese nye..
bhn2: cheese,mjerin n sunquick

dark chocolate n whipping cream
double boil kan,,,

smpi jadi cm ni..gulp,,telan air liur weyh..heheh

okayh,kek dah masak aq rase,boleh lah angkt n...

nampak tu,,xhangit pon,,berjaya akhirnya...
yg putih2 tu,sapukan cheese tadi...

jadilah begini..
next...

kiteorg taburkan serbuk2 biskut cream-o yg telah diketuk2..
haha,, *creative

lastly,,tuangkan vanache coklat ats sekali...pastu,
tutpkn n masuk dlm peti sejuk..4 jam

xsmpi 4 jam ni...nilah hasilnye..
mak puteri ni dah dtg nk amik die..then,,kena lah bahagi2kn..
baru 'adil

ini yg tinggal untuk my family... ^^
agak comot..hehe,,biase lah.. first time

inilah dia !

chocolate oreo cheese cake special

hahaa,,sedaap sangt...actually,,bnyak yg kitaorg edit2 bahan2 ni...
ok,,ni laman web yg aq nk bgtawu tadi...






cubalah buat...
p/s: sori xbgtawu sukatannye,,tp ade sebb...sebbnye,kome tgok lah laman web tu...baru syok !.macam2 ada! hehe

pengajaran :

1. hargai kawan2 kita selagi masih ade

2. jangan berputus asa melakukn sesuatu

ok,,thank u guys...
assalamualaikum..



miss blog~






Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

11 May 2012

Nape Boyz suKa UsHA Girlz?



Assalamualaikum semua =)
terima kasih kerana mngunjungi lagi teratak buruk ini...hehe

hmm,gempak an tajuk kita pda kali ini,,
so,nk tawu nape????

bace lah smpai habes yer,,mudah2an sampai maksud yg tersirat...






mata oh mata



Malam pasangannya siang,
Jaga pasangannya tidur,
Rajin pasangannya malas,
Dan lelaki pasangannya perempuan.

Kerana perempuan adalah
pasangan kepada lelaki,
maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita
itu dapat memikat hati lelaki.

Bila berkata tentang terpikat,
maka ia ada hubung kait dengan nafsu.
Jika ia ada hubungkait dengan nafsu,
ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan.

Jadi untuk mengawal nafsu, mestilah dikawal dengan iman.
Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah
Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya.

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol.
Simbol apa, semua orang tahu.
Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika
tidak dikawal dengan iman.
Maka mata lelaki ini selalu menjalar
apabila terlihat seorang perempuan.

Setiap bentuk badan seorang
perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki
dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu.
Apabila seorang lelaki terlihat seorang
perempuan, maka perkara pertama yang akan
dilihatnya ialah rambut wanita berkenaan.
Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh
seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan.

Oleh kerana itulah wanita wajib menutup rambutnya.
Apabila rambut wanita itu telah ditutup, maka
mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat
bentuk lehernya,



maka wajiblah wanita itu menutup lehernya.
Maka mata lelaki itu akan turun lagi
melihat bentuk payu daranya,
maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk
payu daranya dengan melabuhkan tudungnya.

Setelah itu mata lelaki akan
turun lagi melihat
bentuk ramping pinggangnya,
maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak
bentuk pinggangnya,
maka mata lelaki itu akan melihat pula akan
bentuk punggungnya,

maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya
agar bentuk punggung tidak kelihatan, dan
lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya,
maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain
yang agak ketat sehingga terlihat bentuk
pehanya walau sedikit,
maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan
bentuk kakinya pula,



maka janganlah wanita itu berseluar, kerana
terus-terang pihak lelaki bercakap, walau
muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh,
jika beliau memakai seluar,walau nampak besar
sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara
sepontan, entah tak tahu Kenapa?

Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak
akan bentuk kakinya,
maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu kepada kakinya,
maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki
itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan
melabuhkan kain, atau memakai stokinyg warnanya
jangan sesekali berwarna kulit perempuan,

maka mata lelaki ini akan kembali ke atas,
akan melihat pula bentuk tangan wanita itu,
maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan
tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.

Maka wahai lelaki,
janganlah pula kamu melihat mukanya,
kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika
kamu wahai lelaki, ingin meminangnya.
Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang
cantik akan menimbulkan fitnah,
maka berpurdahlah kamu,
jika itu lebih baik untuk kamu.



Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis
penyakit,iaitu mata
lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan jika
ia terlihat warna yang menyerlah atau terang
jika ianya berada pada perempuan.

Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan
memakai pakaian yang warnanya terang-terangan sangat.
Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami.
Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu
apakah dia mata lelaki itu, dan perlu
diingatkan, jika semua aurat telah ditutup,

jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah
pula kita menjaga kehormatan diri masing2,
jangan keluar seorang2,keluarlah dengan
mahram, atau keluarlah sekurang2nya 3 wanita agar
tidak diganggu gangguan luar, mata lelaki pula
janganlah menjalar langsung kepada muslimah,
walau muslimah itu telah menutup aurat,
insyaAllah selamat dunia akhirat.

Seperti firman Allah,"Dan tundukkanlah pandanganmu
dan jagalah kemaluanmu".
Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya,
sehingga ketaraf seseorang yang memakai tudung
masih beliau tidak menutup aurat, dan pada kaum
lelaki, mata kamu itu wajib untuk tidak
mencuri2 melihat wanita muslimah, kerana ia
dilarangi oleh Allah SWT.

Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat.
Sekilau-kilau berlian paling menarik untuk dicuri.
Seindah-indah ciptaan adalah yang paling sukar untuk dijaga.
Sesuatu yang berharga dan bernilai perlu dijaga dengan baik.
Semakin dibuka semakin kurang nilai harganya..
Bajailah ia dengan iman dan takwa semoga membuahkan hasil yang sungguh bernilai.


sila klik,nk perbesarkan..

sila klik nk perbesarkan..

okayh,,sekian sahaja dripada miss blog...
think about it yah.. =)

miss blog~


Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 May 2012

MaTRiks sUsaH taK?? =,=

ehem3x..
bismillahirrahmanirrahim,,,
assalamualaikum semua yg sedng membaca...... =)

especially yg baru lepasan SPM..hmm cane result korang? mesti okay punya an..
watever u got,,be thankful to ALLAH..congratez yah~!..so?..ape plan kome2 lepas ni?

xdpt dsgkal lgi,,mesti nga dilema an...xtawu nk g mne...meh sini2x..miss blog nk bg tips2 ckit..
hmm,,pikir masak2 ye adik2 semua..now,, ur new life chapter begin!..inilah yg menntukn masa dpn korg.

okayh,xmo cite pnjg lebor sgt ..

kt sini ape yg miss blog nk kongsi ngn u all semua adlh tntg MATRIKULASI...

"TAKOT LAH NK MSOK MATRIKS"

"JAMIN MASA DEPAN KE?"

"BUKAN SUSAH KE LIFE KT SANE?"

ehem3x..ape korang merepek nie??. MATRIKS LAH BESSTT ~! 
bukan nk saiko or ape okayh...=) ,,tp,seriously n honestly i said..masuklah matriks jika diberi peluang ke sana...nk tawu sbb ape??...

1. ade 4 subjek teras jer..insyaAllah kome semua boleh skor lahh. 4 flat!..*kome kena PAY ATTENTION in class,jgn berKHAYAL !

2. dpt biasiswa ! =) *ingat ! manfaatkn duet tu..jgnlh pulak beli i-phone,i-pad n sgale bnda alah tu...=p

3. no senior for mtriks yg 1 year je..

4. environment yang menarik..*boleh lepak sana sini,,haha..

5. for sape yg dpt KOLEJ MARA.........., untung weyh.. makan free !

6. kawan2 yg bermkne untk korg coz kejap je duk mtriks nih....bila abis nti,,for sure lah korg rindu gile kt     kwan2 korg nti.... trust me *nga merasa nih sob3x...

7. kt sinilah korg boleh tunjuk ur talent !,, dont shy2 k...

8. cikgu yg sentiasa care bout their students.. =)  *cikgu2 sporting weyh.. heheh

9. gerenti masuk university !~....kalo nk kos yg kita minat,,,buat yg terbaik..kuiz,mid sem,n final...*jgn risau lah....bila semua result korg ok,,,carry mark pon akn mmbantu...

10. finally,,memng mnjadi kenangn yg terindah^^ 

                              so,,amacm??.


.hmm,kt sini miss blog nk story sikit tntg kisah silm dulu..,taon lepas,buln 5 mcm ni jugaklah..
dpt tawrn USIM n KOLEJ MARA KULIM...kalo usim tu,,miss blog dpt kos biotechnology..*almk! pilihn terakhir dlm upu kot.~adoii

minat sgt nk masuk USIM...tpi xmint kos tu...so,dilema nk pegi usim ke matriks tu?..???
mcm2 dah tnye sana sni..yg mane better...semua org sokong masuk matriks...sbb lepas mtriks nti,,lagi bnyak cbng boleh mintk...

at last,,jumpa kaunselor kt sekolah ayah,,dia pon tunjukkn bukti yg matriks ni ranking ats dari asasi...n kaunselor tu pon ckp cbng lg bnyak,,moreover,,biotech,alittle bit hard to find job...so,,masuk lah mtriks... =)

huhu,,,bessst sgt !..*mula2 tu nympah gak lah,,sbb ade ORIENTASI !`...,nages gak lah coz rase nk balik~~..
tp,,bila dah berminggu berbulan duk matriks,,BESSSTTTT!!!

alhmdulillah,,kt sini pencapaian miss blog not bad lah...untuk sem 1,dpt 4flat...memng xsgka sbnarnye taw...
sem2 ni xtawu lah lg...still waiting... ^^ doakn kejayaan miss blog yer..mudh2an dpt yg terBAIK.... kalu nk dbndingkn miss blog kt skola dulu,,mmg jauh beza,,spm i 6a jer...tu lah...rezeki ada di mane2...so,,korang yg rase rendah diri tu,,come on lah!..fighting3x ^___^

hmm pasal kelas an,,cm kt kolej mara kulim,,ade kelas kuliah dari A until N...

modul1-bio,phys,chem,math n bi(xtermasuk dlm pointer)>>>kelas A->H

modul 2 -phys,chem,sc komp,math n bi(xtermasuk dlm pointer)>>>kelas I->K

modul 3 -bio,chem,sc komp,math n bi(xtermasuk dlm pointer)>>>kelas L->N

1 kelas kuliah ade lbih kurang 50-60 students,,,pastu dibahagikn pulak 1 klas kpada 3 kelas tutorial..
nmpak kan,,senng lah nk adapt..kalo xphm,,terus tnya cikgu taw..jgn mengelamun jeww..

hmm, yg special nye,,kolej mara kulim ni,,pentingkan sahsiah agama kta...untung sgt...dah ramai yg berubah ke arah kebaikn bila masuk sini....alhmdulillah,,termasuk diri ini juga =) *masih dlm pjalann mnimba ilmu 

pesanan khidmat dri miss blog ::>> jgn gatai2 nk bercentan centon yerr... Allah xsuka tu.. ingat mak ayah                         kita

for girl,jaga maruah diri,jaga aurat,jaga batas2 pergaulan..mahalkn diri anda..boleh berinteraksi ngan kaum adam ni,,tapi ingt,,,kuatkan iman!! kuatkan tali hubungan diri anda dgn Allah !!...insyaAllah anda terpelihara.....

Firman Allah SWT dalam
Surah al-Ahzab ayat 32 yang bermaksud, “Maka seseorang wanita itu janganlah melembutkan suaranya kerana menyebabkan hati orang lelaki yang ada penyakit akan menaruh harapan. Seseorang wanita hendaklah mengucapkan perkataan yang sopan.”


 Allah SWT telah berfirman yang bermaksud,

 “Hai Nabi katakanlah kepada istri-istrimu, anak-anak perempuanmu dan istri-istri orang mukmin: "Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka." Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak diganggu. Dan Allah adalah Maha pengampun lagi Maha penyayang.” (Surah al-Ahzab [033], ayat 59)


for boys,jaga pndangan anda,jaga diri,jaga maruah,jgn berlagak macho sgt lah ye. =),,jgn main2kn kaum hawa ni,,anda dilahirkn untuk melindungi kaum hawa dgn cara yg benar...anda sbg pemimpin,,kawal nafsu,,ingat Allah selalu !!..insyaAllah anda terpelihar...


ALLAH Berfirman :
“Katakanlah kepada laki-laki yang beriman : Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat”. (Surah An-Nuur : Ayat 30)




 Firman Allah: Dan orang-orang lelaki yang memelihara kehormatannya serta orang-orang perempuan yang memelihara kehormatannya (yang memelihara dirinya dari melakukan zina)... Allah telah menyediakan bagi mereka segala keampunan dan pahala yang besar. (Surah Al-Ahzab: 35 )


okayh,, itu lah sekadar coretan dari miss blog,,,harap dpt mmbantu serba sedikit...all da best ye ! ke mana pon kome pilih,,yakinlah ianya adalh tmpat yg terbaik untuk korang semua!!,,

ni,,ade gambar kt kolej mara kulim,,boleh korg view2 sikit...*hehe,,pomot my matriks jap,bole an.. ^^



pintu masuk...

ni kt padang,,*mcm nilah keadaan wktu mula2 register

ini taman mini..center of the academic block..

dpt sambut befdey sekali ^^sweet *happy kn sume (my class tutorial)L1

fairy tales...

ada rainbow !!! kt taman rekreasi..kut. =) 

kwn yg happy2 ^^ *behind us is academic block.

ni kt tamn mini,,belakang tu yg nmpk cm pagar,DEWAN..

best! ni buln pose,bukak pose ramai2 ngn mentor mentee..^^




rasenye tu je kot..

nk upload semua gmbar penat kot.... so,ape2 pon...all da best semuanya..


miss blog~

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

07 May 2012

aKu duLu dan KiNi

bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum all bloggers n readers... =) ape kabar semua?..sihat?..alhmdulillah,hope semuanye dlm keadaan siht2 belaka..bersyukur kpd Allah kita dberi nikmt ksihtn..kan..

entri bermula di sini ~ ~ ~ ~
********************************************************************************

"xnak pakai bju ni..!",menangisku ketika dipksa oleh mak untuk pakai bju kurung..seingatku waktu tu kecil lagi..memng xdinafikn..memng xsuke sgt pakai bju kurung. ! smpi lah form 5 *walaupun aq skolah agama dulu.hee.terok2..

so,ape yg aq pkai wktu dulu??...wlaupun xminat pkai bju kurung,,but i still tawu jga aurat..tpi xlah terjaga sgt..just simple,,nk pegi mana2,pkai seluar track or slack, long sleeve t-shirt,tudung bawal or turkey je,kasut sandal..dah siap...dulu2,,mane pakai stokin n inner tudung semua tu...

ayah pon dah bnyak kali pesan "pakai stokin","mana stokin?"..ape jwpn yg aq bagi.."ada,kt dlm poket seluar ni"..haha,,xptot2...xpe,at least,aq ad niat nk pakai....

hmm,pasal tudung plak...kalau dah name tudung bawal ,,phm2 je lah ...jrng taw adik kakk ...mak n ayah salu membebel jugak dulu...."hai,xde tudung elok sikit ke?",tnya mak..."jrg tudung tu",ayah berkata...
ape yang aq nk jwb?..speechless...tpi aq still pkai jugak...mcm2 gaya lah..'butterfly','mgkuk' dll...*ceih,,wktu tu ingt itulah cntik sekali

ha ! lagi satu an,,dulu kt sekolah menengah,,alhmdulillah aq sekolah agama...tapi an syngnye,,aq xmnfaatkan betul2 ilmu yg aq dpt kt sna...sob..sob..sob.. aq jugak pengawas dulu,,dri form2 smpi form5..gila,,lame an..
wktu form2 ,,memng SKEMA gila lah...*almklumlah baru dlntik jd pengawas.hehe...bila naik form3,dah naik tnduk sikit..tpi xberani ag lah wat perangai...boleh thn baik jugak lah lg...hewhew.. :)

bila naik form4,,mcm2 masalh aq buat...dah lah tudung pon yg pling singkat antara semua pengawas...yg pling aq ingt kena denda jemur kt pdg bersama member2 aq n PKU..wahh !..sbb ape taw,,sbb lmbat pegi sekolah,,,actually xdelh lmbt sgt..lmbat 5 minit je...peraturn sekolah dulu memng strict..yg lawaknye,,kitaorg semua disusun mcm nk main bola sepak tu...aq jd pnjaga gol...haha..wktu lower form pegi rehat,,,lalu kt padang,,semua usha...huh?...*teringin lah tu.. :p 

kdg2 aq terfikir,,cikgu mesti xrespect kt aq an...hadoi..cne lah nk respect,,aq ni pengawas jenis ape ntah...bila naik form5,,kurang dah kot buat masalah....cuma xbest jugak lah hidup ni...kwn2 prefect yg sekaki sebulu ngn aq dah pindah....so,,semua pengawas baik2 belka yg tinggal....*hurmm,,sabor je le. tp, xpe,,aq still ade geng lagi..walaupun geng aq sorg je pengwas sekolah, 2 org pengaws psp n yg lain budak biasa.. tpi 6 of us so awesome !

Lepas SPM,,alhmdulillah aq dpt masuk ke matrik,KOLEJ MARA KULIM..hmm,patah balik sikit kisah aq sebelum masuk matrik...of kos lah cuti pnjang an...ape aq buat?...hurm,,pegi kelas ENGLISH FOR COMMUNICATION kt Kolej Komuniti Gerik,,belajar motor,,n belajr bawak keta kt tmpat,,n alhmdulillah,,dapt LESEN KETA N MOTOR..

wktu ni lah aq mula berjinak2 paki bju kurung pegi kelas english,,pkai stokin,,pakai 'maksum',,pkai n pakai inner tudung...heheh...itupon dipksa jugak ngn ayah..tpi alhmdulillah aq boleh terimanya dgn hati yg terbuka...lame kelamaan aq jadi selesa pakai mcm tu...rase selamat.. :)

***************************
okayh,,bermulah hidup aq di Kolej Mara Kulim..sblum aq masuk kesini,,aq tekad nk pakai tudung labuh bidang 55' n 60',,(tudung akel)..so,,aq beli bnyak2 tudung mcm tu...*terima kasih ayah sbb bg sokongn untuk berubah.. dan xlupe jugak,,aq beli jugak baju2 muslimah untuk dipakai di matrik nti....

hmm,,alhmdulillah..aq suke dgn ape yg aq pkai sekrang...harap Allah kuatkn iman,supaya aq tetap istiqamah menutup aurat.... =) ..dan aq rase kt mtrik ni jugak lah aq mula berubah...hurm,,bagos jugak aq pegi kt matrik ni...khidupn kt sane sgt ISLAMIC.. cuma nk ngn xnk je untuk berubah...

kt mtrik,awal2 tahun aq join dlm ICS(islamic centre society)...aq dlm lujnah USRAH.*setiausaha lg tu..bestt sbnrnye..aq memng suke bab dakwah2 ni...tpi an xlame tu aq keluar dri ICS...knap?...biarlh rhsie ,Allah sahaje yang tahu knpa...tpi aq still lagi nk jadi naqibah,.ketua dlm usrah kump aq....di situ boleh lah aq berdkwah scra kecil2 dahulu... =)

hmm,,pjalann hidup aq kt mtrik,,alhmdulilah..baik2 belaka..."couple tak???"..hohoho,,no3x..xmain lah couple2 ni...mintak sgt dijauhi lah....dangerous yow..syaitn org ketiga  wei...xmau3x..kan dlm Al-Quran Allah dah berfirman.: "Jangan menghampiri zina"..of kos ade reason2 tertentu...pikir2kn lah ye kwan2 semua..

Dalil yang kuat menentang hubungan percintaan boleh dirujuk dalam Surah Al-Israa(17) ayat 32:
Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.

Dalam ayat ini, Allah melarang kita mendekati zina. Allah menggunakan kalimah walaa taqrobuu (jangan hampiri) dan bukannya kalimah walaa ta`maluu (jangan melakukan). Ini menunjukkan, walaupun kita hanya mendekati zina, ia sudah pun HARAM! Bercinta sebelum kahwin dan bercouple adalah menghampiri zina, dan menghampiri zina adalah HARAM. 


ok lah,,akhir kalam..mohon maaf  jika ape yg saya tulis ni tdak menyenang kn hati kalian ye...*tibe2 saya la plak

semoga kita bersama2 berubah ke jln yg diredhai Allah..p/s: saya buknlah hmba yg sempurna,bnyak lagi yg saya perlu berubah..



miss blog ~












Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS