You can replace this text by going to "Layout" and then "Edit HTML" section. A welcome message will look lovely here.
RSS

07 May 2012

aKu duLu dan KiNi

bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum all bloggers n readers... =) ape kabar semua?..sihat?..alhmdulillah,hope semuanye dlm keadaan siht2 belaka..bersyukur kpd Allah kita dberi nikmt ksihtn..kan..

entri bermula di sini ~ ~ ~ ~
********************************************************************************

"xnak pakai bju ni..!",menangisku ketika dipksa oleh mak untuk pakai bju kurung..seingatku waktu tu kecil lagi..memng xdinafikn..memng xsuke sgt pakai bju kurung. ! smpi lah form 5 *walaupun aq skolah agama dulu.hee.terok2..

so,ape yg aq pkai wktu dulu??...wlaupun xminat pkai bju kurung,,but i still tawu jga aurat..tpi xlah terjaga sgt..just simple,,nk pegi mana2,pkai seluar track or slack, long sleeve t-shirt,tudung bawal or turkey je,kasut sandal..dah siap...dulu2,,mane pakai stokin n inner tudung semua tu...

ayah pon dah bnyak kali pesan "pakai stokin","mana stokin?"..ape jwpn yg aq bagi.."ada,kt dlm poket seluar ni"..haha,,xptot2...xpe,at least,aq ad niat nk pakai....

hmm,pasal tudung plak...kalau dah name tudung bawal ,,phm2 je lah ...jrng taw adik kakk ...mak n ayah salu membebel jugak dulu...."hai,xde tudung elok sikit ke?",tnya mak..."jrg tudung tu",ayah berkata...
ape yang aq nk jwb?..speechless...tpi aq still pkai jugak...mcm2 gaya lah..'butterfly','mgkuk' dll...*ceih,,wktu tu ingt itulah cntik sekali

ha ! lagi satu an,,dulu kt sekolah menengah,,alhmdulillah aq sekolah agama...tapi an syngnye,,aq xmnfaatkan betul2 ilmu yg aq dpt kt sna...sob..sob..sob.. aq jugak pengawas dulu,,dri form2 smpi form5..gila,,lame an..
wktu form2 ,,memng SKEMA gila lah...*almklumlah baru dlntik jd pengawas.hehe...bila naik form3,dah naik tnduk sikit..tpi xberani ag lah wat perangai...boleh thn baik jugak lah lg...hewhew.. :)

bila naik form4,,mcm2 masalh aq buat...dah lah tudung pon yg pling singkat antara semua pengawas...yg pling aq ingt kena denda jemur kt pdg bersama member2 aq n PKU..wahh !..sbb ape taw,,sbb lmbat pegi sekolah,,,actually xdelh lmbt sgt..lmbat 5 minit je...peraturn sekolah dulu memng strict..yg lawaknye,,kitaorg semua disusun mcm nk main bola sepak tu...aq jd pnjaga gol...haha..wktu lower form pegi rehat,,,lalu kt padang,,semua usha...huh?...*teringin lah tu.. :p 

kdg2 aq terfikir,,cikgu mesti xrespect kt aq an...hadoi..cne lah nk respect,,aq ni pengawas jenis ape ntah...bila naik form5,,kurang dah kot buat masalah....cuma xbest jugak lah hidup ni...kwn2 prefect yg sekaki sebulu ngn aq dah pindah....so,,semua pengawas baik2 belka yg tinggal....*hurmm,,sabor je le. tp, xpe,,aq still ade geng lagi..walaupun geng aq sorg je pengwas sekolah, 2 org pengaws psp n yg lain budak biasa.. tpi 6 of us so awesome !

Lepas SPM,,alhmdulillah aq dpt masuk ke matrik,KOLEJ MARA KULIM..hmm,patah balik sikit kisah aq sebelum masuk matrik...of kos lah cuti pnjang an...ape aq buat?...hurm,,pegi kelas ENGLISH FOR COMMUNICATION kt Kolej Komuniti Gerik,,belajar motor,,n belajr bawak keta kt tmpat,,n alhmdulillah,,dapt LESEN KETA N MOTOR..

wktu ni lah aq mula berjinak2 paki bju kurung pegi kelas english,,pkai stokin,,pakai 'maksum',,pkai n pakai inner tudung...heheh...itupon dipksa jugak ngn ayah..tpi alhmdulillah aq boleh terimanya dgn hati yg terbuka...lame kelamaan aq jadi selesa pakai mcm tu...rase selamat.. :)

***************************
okayh,,bermulah hidup aq di Kolej Mara Kulim..sblum aq masuk kesini,,aq tekad nk pakai tudung labuh bidang 55' n 60',,(tudung akel)..so,,aq beli bnyak2 tudung mcm tu...*terima kasih ayah sbb bg sokongn untuk berubah.. dan xlupe jugak,,aq beli jugak baju2 muslimah untuk dipakai di matrik nti....

hmm,,alhmdulillah..aq suke dgn ape yg aq pkai sekrang...harap Allah kuatkn iman,supaya aq tetap istiqamah menutup aurat.... =) ..dan aq rase kt mtrik ni jugak lah aq mula berubah...hurm,,bagos jugak aq pegi kt matrik ni...khidupn kt sane sgt ISLAMIC.. cuma nk ngn xnk je untuk berubah...

kt mtrik,awal2 tahun aq join dlm ICS(islamic centre society)...aq dlm lujnah USRAH.*setiausaha lg tu..bestt sbnrnye..aq memng suke bab dakwah2 ni...tpi an xlame tu aq keluar dri ICS...knap?...biarlh rhsie ,Allah sahaje yang tahu knpa...tpi aq still lagi nk jadi naqibah,.ketua dlm usrah kump aq....di situ boleh lah aq berdkwah scra kecil2 dahulu... =)

hmm,,pjalann hidup aq kt mtrik,,alhmdulilah..baik2 belaka..."couple tak???"..hohoho,,no3x..xmain lah couple2 ni...mintak sgt dijauhi lah....dangerous yow..syaitn org ketiga  wei...xmau3x..kan dlm Al-Quran Allah dah berfirman.: "Jangan menghampiri zina"..of kos ade reason2 tertentu...pikir2kn lah ye kwan2 semua..

Dalil yang kuat menentang hubungan percintaan boleh dirujuk dalam Surah Al-Israa(17) ayat 32:
Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.

Dalam ayat ini, Allah melarang kita mendekati zina. Allah menggunakan kalimah walaa taqrobuu (jangan hampiri) dan bukannya kalimah walaa ta`maluu (jangan melakukan). Ini menunjukkan, walaupun kita hanya mendekati zina, ia sudah pun HARAM! Bercinta sebelum kahwin dan bercouple adalah menghampiri zina, dan menghampiri zina adalah HARAM. 


ok lah,,akhir kalam..mohon maaf  jika ape yg saya tulis ni tdak menyenang kn hati kalian ye...*tibe2 saya la plak

semoga kita bersama2 berubah ke jln yg diredhai Allah..p/s: saya buknlah hmba yg sempurna,bnyak lagi yg saya perlu berubah..



miss blog ~












Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 BuDaK BaiK:

wuz Khairul said...

wahhhhhh!!! alhamdulillahh,, hrap,, bery pun dot jdik cam kak madhi..

^_^ MardhiahMuhsin said...

hmm, =) awak tu dah baik bery..

xpe, kita bersama2 ke arah kebaikan.. okayh.. =)

sakinah said...

mar.. mar.. mar...ni AKU...haha..

Abdul Majid Abd Aziz said...

alhamdulillah la kan...KMK islamic...hehehe

^_^ MardhiahMuhsin said...

@sakinah:

wow! ko ade blog eh??..

@majid:

betul3x..islamic sgt ! untung jugak dpt presiden cm ko...thumbs up!..

Abdul Majid Abd Aziz said...

untung??...huhu...thanks

^_^ MardhiahMuhsin said...

@majid:

most welcome...
keep being a good leader
rmmber.."all of us are leader,leader must have excellent personalities from head to toes"

Post a Comment